martes, 5 de junio de 2012

Trànsit de Venus 2012.


Horaris (hira local) dels diferents contactes  de Venus amb el disc solar.


Dimecres dia 6 de juny de 2012, Venus i la Terra es situaran de manera tal, que Venus passarà exactament per davant del disc solar, vist des de la Terra. Tindrem un trànsit de Venus.

En el gràfic que apareix en la capçalera podeu vore els horaris dels contactes amb el disc solar (punts 1,2,4,5) i del moment quan Venus estarà al centre del trànsit (punt 3).

Des del nostre territori a soles podrem vore el trànsit quan isca el Sol.


Ací teniu els horaris d'eixida del Sol a Alacant, a València i a Castelló, en particular podeu vore com en els tres casos quan isca el Sol, ja haurem passat el punt 4 del trànsit, a soles des del litoral nord de Castelló podran vore eixir al Sol just abans que Venus toque el disc solar.

El Sol eixirà lleugerament al nord de la direcció est, uns 30º aproximadament.

En els següents figures podeu vore l'aspecte que tindrà el Sol i Venus en el moment de l'eixida en cadasquan d'estes ciutats (simulació feta amb el programa Stellarium, gratuït a la xarxa)



Eixida a Alacant


Eixida a València

Eixida a Castelló

L'anterior trànsit de Venus va ser el dia 8 de juny de 2004 i el pròxim serà en desembre de l'any 2117.

El principal obstacle que tindrem per l'observació seran els possibles núvols baixos que hi hauran a les zones costaneres  i a la mar, que justament estaran en la direcció de l'eixida del Sol.

Recordem que mai cal mirar el Sol a simple vista ! , sempre cal observar el Sol amb la protecció adecuada o amb mètodes de projecció. 

Pràcticament totes les associacions d'astronomia eixiran al litoral amb telescopis fer fer l'observació de la millor manera possible, des de l'associació astronòmica de Castelló, fins la de València o la de La Safor, fins a Torrevieja.

En este cas, si decidiu matinar sort i bon cel !

No hay comentarios:

Publicar un comentario