miércoles, 9 de marzo de 2011

Una efemèride astronòmica: la alineació solar de la penya foradada en la Vall de Gallinera



Este cap de setmana tenim l'oportunitat (si la predicció meteorològica ho permet) de presenciar un curiós fenòmen astronòmic que té lloc a les nostres terres i que ha estat estudiat amb detall pel dr. José Lull, egiptòleg i astrònom de reconegut prestigi: http://www.joselull.com/otras%20%E1reas/gallinera/Jos%E9%20Lull%20-%20alineaci%F3n%20solar%20forad%E0.pdf

Es tracta de l'alineació solar de la Penya Foradada de la Vall de Gallinera (Marina Alta). La Penya Foradada és un forat natural format als cims de la serra, que es pot observar des de diferents punts de la vall i dos dies a l'any, el 4 d'octubre i el 8 de març, el rajos del sol passen pel forat. El fenòmen es produeix en març al voltant de les 17h 42m (hora local) i pot ser vist igualment el dies posteriors, si bé cal saber situar-se amb precissió, com explica el dr. Lull.
La alineació és coneguda des de fa segles, com demostra el dr. Lull en el seu estudi, i va ser aprofitada el 1611, en el temps de la repoblació cristiana de la zona, per a fundar un convent franciscà al lloc assenyalat pel sol el 4 d'octubre, dia de Sant franscesc d'Asís, patró dels franciscans.

L'ajuntament de la Vall de Gallinera i l'Agrupació Astronòmica de la Safor http://www.astrosafor.net/index.html, organitzen una concentració per tal d'observar l'alineació solar este cap de setmana.
En concret el dia 12 a les 9.30h hi ha prevista una excursió des de la plaça de Benissivà a la Penya Foradada i a les 17h una concentració a l'antic convent de Benitaia per tal d'observar l'alineació.
Diumenge 13, excursió a les 9.30h des de l'església d'Alpatró a la Font de la Mata de Benissili i a les 17h nova concentració per a observar l'alineació.
L'ajuntament repartirà ulleres per a observar el fenòmen al preu d'1 €. Més informació al telèfon 966406553.
La predicció: l'excursió de dia 12 serà dificil que es puga fer, perquè plourà de manera intensa, i l'observació de dissabte també perilla perquè serà l'hora en que començarà a escampar. Diumenge, en canvi, serà un dia fabulós, tant per la excursió com per a l'observació. En tot cas, si penseu anar-hi, consulteu l'actualització de les previsions.
Que ho disfruteu.

2 comentarios:

  1. Aprovecho para manifestar que no es el único acontecimiento astronómico de estas características que tenemos en la provincia de Alicante, ya que en la población de Penáguila del 13 al 29 de diciembre tiene lugar la alineación solar de Santa Lucía, que también queda acreditada a través del estudio realizado por el Dr. José Lull.

    ResponderEliminar
  2. el treball del dr. Lull es pot vore a http://www.joselull.com/otras%20%E1reas/penaguila/Jos%E9%20Lull%20-%20Pen%E1guila.pdf
    També ha estudiat l'alineació solar del solstici d'estiu a la cova Bolumini (Beniarbeig)http://www.joselull.com/otras%20%E1reas/bolumini/LULL%20-%20Huygens%2086%202010%20pp8-18%20-%20Bolumini.pdf

    ResponderEliminar